ORION SEARCH INTERNATIONAL AS
English
 
 
 
 
 

Fra kontraktsignering til jobbstart

Å starte i ny jobb kan være en stor utfordring. Mange bedrifter er ikke klar over viktigheten av å følge opp nyansatte fra kontrakten er signert og frem til første arbeidsdag. Dårlig oppfølging kan føre til en dårlig start på arbeidsforholdet.

– Målet er at den nyansatte skal føle at de allerede har begynt i bedriften. Men mange arbeidsgivere har lav bevissthet om dette, og har mangelfulle oppfølgingsprogrammer, sier partner i Orion Search International, Helge Frisch.

God oppfølging reduserer faren for at vedkommende ikke trives, og øker sjansen for at de lykkes over tid. Dette bør grovt sett skje på tre hovedområder.


1. Det praktiske


Først og fremst bør man forberede det praktiske, som innmelding i forsikringsordninger og lønnssystem. Adgangskort, e-postadresser, mobiltelefon, pc og visittkort, må være på plass første arbeidsdag.

– Dersom det praktiske ikke er i orden er man ikke operativ før etter noen dager. Alle nyansatte ønsker å føle at de er til nytte så fort som mulig. Dersom alt det praktiske er på plass første arbeidsdag vil den nye medarbeideren føle seg velkommen, og komme raskere i gang. Bare dette krever en viss dialog med arbeidstaker, men allerede der svikter det for veldig mange, sier Helge.

'" Alle nyansatte ønsker å føle at de er til nytte så fort som mulig

2. Det faglige


For bedriften er det bra om den nyansatte er effektiv allerede fra oppstart. Ved å gradvis involvere den nyansatte på det faglige nivå, vil de forstå hvordan ting fungerer i selskapet og hvilken rolle de har.

– Dette kan gjøres gjennom informasjon relatert til jobben. Ved å motta nyhetsbrev, kopier av interne e-poster, produktinformasjon, markedsplaner, markedsinformasjon, informasjon om kunder og tilgang på intranettet, er de jobbmessig i gang allerede ved oppstart.

– For toppledere vil det være avgjørende med tett dialog med styre og ledelse, og at vedkommende regelmessig deltar i ledermøter, strategisamlinger o.l. før oppstart. Ved å gi den nyansatte litt «hjemmelekse» før oppstart får man en «flying start» når medarbeideren dukker opp første ordinære arbeidsdag, sier Helge.

Om bedriften er virkelig uheldig kan man risikere å miste kandidaten før oppstart. I verste fall dukker det opp en ny rolle hos eksisterende arbeidsgiver og de hopper av før de i det hele tatt har startet.


3. Det sosiale 

'Det er også svært viktig å inkludere den nyansatte sosialt i tiden etter signering. Dersom bedriften arrangerer julebord, sommerfest eller kick-off i perioden mellom signering og oppstart, kan det være smart å invitere den nyansatte.

– På denne måten blir vedkommende kjent med de ansatte, og med selskapets indre liv» og kultur. «Hilserunden» blir dermed unnagjort under uformelle omstendigheter, og og når den nye har blitt kjent med en del av gjengen blir de føreste arbeidsdagene lettere. Hvis den nye medarbeideren ikke blir involvert og invitert går man glipp av en fantastisk mulighet som er vanskelig å ta igjen senere.

" Om bedriften er virkelig uheldig kan man risikere å miste kandidaten før oppstart

De første 100 dageneDe første dagene og månedene fra oppstart, er også en kritisk fase. Dårlig oppfølging kan ende med negative konsekvenser, og bidra til at medarbeideren presterer dårligere både på kort og lang sikt.

Mange bedrifter er flinke til å lage introduksjonsplaner for å sette den nye inn i alle praktiske forhold, og bidra til at de kommer i gang med jobben. En introduksjonsplan kan inneholde alt fra praktisk forhold i bedriften, faglige aspekter, kundebesøk, møter med leverandører og kurs.

– Mangel på oppfølging fra leder og kolleger, kan skape frustrasjon, og du kan ende med en nyansatt som føler seg oversett og ikke får den støtten og rettledningen mange trenger i en oppstartsfase.

– Ledere vil ofte ta grep og regi selv, men medarbeidere på lavere nivåer kan trenger mer oppfølging. I store selskaper hvor man ofte skal samarbeide med mange ulike avdelinger og ressurser, kanskje også i andre land, er dette avgjørende for å få den nye raskt og effektivt i gang.

Om bedriften er virkelig uheldig kan man risikere å miste kandidaten før oppstart. I verste fall dukker det opp en ny rolle hos eksisterende arbeidsgiver og de hopper av før de i det hele tatt har startet.

– Det viktigste er at den nyansatte får et tillitsforhold til arbeidsgiver så tidlig som mulig. Derfor er inkludering og oppfølging både i tiden etter signering og tiden etter første arbeidsdag så utrolig viktig, avslutter Helge Frisch.
< Forrige         3 av 13        Neste >
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn