ORION SEARCH INTERNATIONAL AS
English
 
 
 
 
 

Så enkelt får du en bedre CV

Har du sendt søknad og CV på mange jobber uten å bli kalt inn til intervju? Det er ikke nødvendigvis kvalifikasjonene dine det er noe galt med – selv om det også kan være tilfellet. En rotete CV kan være nok til at du havner i feil bunke. Med noen små, enkle grep er det større sjanse for at du havner i den riktige.

– De vanligste og mest gjennomgående CV-feilene er at den ikke svarer på kravspesifikasjonen, og at man gjerne søker på jobber man ikke har forutsetninger for å få, sier Olaf Bergesen, konsulent og partner i lederrekrutteringsfirmaet Orion Search.

Det er ofte mange søkere, så du må ta det for gitt at den som leser CV-en og søknaden din ønsker å finne nøkkelinformasjon raskt.

– Hvis jeg må stoppe opp og gruble for mye er det heller ikke bra. På CV-en er det litt for mange som forutsetter eller tar det for gitt at rekruttereren kjenner til bedriften de jobber for. Om det ikke er for de største og mest kjente selskapene – gi en kort beskrivelse av hva bedriften din er og gjør. En hyperlink til bedriftssidene er alltid smart.

Olaf vil også komme med noen råd når det gjelder søknader – de er nemlig ofte for lange.

" Skal du søke jobb som regnskapssjef, bør du kunne regnskap– Søkerne skriver ofte selvfølgeligheter. De skriver det samme som står i CV-en, men med flere ord av typen “Jeg startet min karriere i…” Vi leser CV-en først, og er den interessant leser vi søknaden. Da er det bortkastet tid å lese en søknad som er CV-en med fyllord imellom.

Da vil det i tillegg være bortkastet tid for deg å skrive søknaden. Den bør derfor gi uttrykk for noe som er interessant og relevant utover det som står i CV-en. For eksempel kan du skrive om hvorfor du er motivert for jobben du søker.

Men hvordan skriver du en interessant og relevant CV? Hva gjør den god?

En CV skal være oversiktlig og kronologisk

 
– Min definisjon av en god CV er en som treffer de kravspesifikasjonene vi ser etter for stillingen, forklarer Olaf.

Noen mener CV-en bør være på en side, men det er ikke farlig om den er på to. Gjør den likevel så kort, konsis og lettfattelig som mulig.

– Den skal være oversiktlig og visuelt lettlest, og så må den være oppbygget kronologisk: Du starter med personalia, nøkkelkvalifikasjoner, utdannelse og karriere. Den siste skolen og jobben skal stå øverst.

Hvis du søker på en jobb som involverer salg og du har hatt suksess, synes ikke Olaf du skal være redd for å ta det med.

– Har du kommet 150 prosent over budsjett eller blitt beste selger seks måneder på rad, er det lov å skryte av slike ting. Det blir lagt merke til på en positiv måte.
 

Ærlighet varer lengst – også på CV-en

 
Har du hull i CV-en bør de kunne forklares. Det er bedre å si du har vært hjemmeværende eller på jordomseiling, enn at det ikke står noe.

– Typisk vil folk som føler de er for gamle la være å skrive alder. Vær heller ærlig – åpenbare ting klarer du ikke å skjule. Et generelt råd er at du aldri må lyve, men du kan unnlate å fortelle sannheten, smiler Olaf.

En annen ting du ikke klarer å skjule er hvordan du ser ut, så hvor viktig er et bilde på CV-en din?

– Et godt bilde sier jo mer enn tusen ord – og tilsvarende vil et dårlig bilde trekke ned. Det er viktig å ha et bilde som gjenspeiler den du er på jobb.

I følge Olaf bør du også vurdere å ringe på forhånd da det ikke er noe poeng i å søke på en jobb du vet du ikke får. Men sørg for å stille relevante spørsmål.

– Jeg ville gjort det selv for å finne ut om stillingen omfatter det jeg tror den gjør, og for å høre om min CV er innenfor det de vil ha. Vi får veldig mange CV-er og søknader som er på siden av det vi ser etter.

La CV-en være effektiv fremfor kreativ


Mange er kreative når de skriver CV. Olaf mener at dette ikke er nødvendig.

– Du kan fint bruke standardmaler i Word. Om du bruker masse farger har ingenting å si. Unntaket er kanskje hvis du for eksempel søker jobb som digital designer og du vil vise hva du kan. De som leser CV-en din har kanskje mer enn 100 flere å lese etter din. Den kan derfor godt være annerledes, men den må ikke gå på bekostning av effektiviteten.

– Hvordan kan man så skille seg positivt ut blant mengden søkere?

– Jeg vet ikke om det handler om skille seg ut, men du må treffe. For å si det slik: Skal du søke jobb som regnskapssjef, bør du kunne regnskap – og i tillegg ha skrevet en god CV og søknad, avslutter Olaf.
< Forrige         10 av 13        Neste >
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn